Giderek Yaygınlaşan Malware Aslında Nedir ve Nasıl Korunulur?
İngilizcede Malicious Software teriminin kısaltımı olan Malware, dilimizde kötü amaçlı yazılım anlamını taşımaktadır. Genel olarak bilgisayarların/mobil cihazların işlevlerini bozmak, kritik bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan bir yazılım türü olan Malware, farklı türlerde ve farklı amaçlarla ortaya çıkabilir. Malware türlerinin hangileri olduğunu söyelerken bir yandan bu türlerin özelliklerinden de kısaca bahsedelim.
Malware çeşitleri nelerdir?
- Virüs: Bir programa veya uygulamaya eklenen ve genellikle kurbanların kendileri tarafından tetiklenen tehlikeli kod parçalarıdır.
- Solucan: Sistem kusurlarını kullanmak üzere tasarlanır. Kendini çoğaltarak diğer cihazlara yayılır.
- Truva atı: Kurbanın güvenini kazanmak için yararlı bir program gibi görünen ancak arka planda zararlı işlevler gerçekleştiren bir yazılımdır.
- Rootkit: Sistemde gizlenmek ve yetkisiz erişim sağlamak için tasarlanır. Rootkit’ler, diğer malware türlerini gizleyebilir, güvenlik yazılımlarını devre dışı bırakabilir veya değiştirebilir, sistem ayarlarını değiştirebilir veya klavye tuş vuruşlarını kaydedebilir.
- Casus yazılım: Kullanıcının internet alışkanlıklarını, kişisel bilgilerini, konumunu veya diğer hassas verilerini izlemek ve toplamak için tasarlanır.
- Adware: Kullanıcının cihazına veya tarayıcısına istenmeyen reklamlar göstermek için tasarlanır.
- Fidye yazılımı: Kullanıcının verilerini veya sistemini şifreleyerek erişimini engellemek için tasarlanır. Verileri geri almak için kullanıcıdan fidye talep eder.
Yukarıda da bahsettiğimiz bu Malware türlerinin e-posta ekleri, zararlı reklamlar, sahte yazılım yüklemeleri, virüslü USB sürücüler, virüslü uygulamalar, kimlik avı e-postaları ve metin mesajları gibi farklı yayılma yolları bulunmaktadır.
Zararlı yazılımın oluşturabileceği tehditler nelerdir?
Malware, genellikle zararsız görünen dosyaların, e-posta eklerinin, indirme bağlantılarının, web sitelerinin veya ağların içine gizlenir. Malware bulaşmış bir cihazda, yavaşlama, donma, sistem hataları, garip davranışlar, istenmeyen reklamlar, şüpheli dosyalar veya uyarılar gibi tehdit unsuru belirtiler görülebilir.
Malware tehditleri olarak; siber suçluların veri ihlalleri, kimlik hırsızlığı, fidye talepleri, kripto para madenciliği, casusluk gibi çeşitli amaçlarla kullanabileceği çok çeşitli türleri bulunmaktadır.
Bu tehditlerden nasıl korunulur?
Malware temizlemek için, güvenilir bir anti-malware yazılımı kullanmanız gerekir. Anti-malware yazılımı, malware türlerini tanımlayabilir, kaldırabilir ve engelleyebilir. Anti-malware yazılımınız güncel tutulmalı ve düzenli olarak tarama yapılmalıdır.
Malware saldırılarını önlemek için birkaç ipuçlarına dikkat etmeniz faydalı olacaktır:
- Güvenli olmayan veya bilinmeyen web sitelerinden, e-postalardan veya bağlantılardan dosya indirmemek/açmamak.
- İnternet üzerinden gönderilen-alınan dosyaları veya uygulamaları güvenlik yazılımı ile taramak.
- Güçlü ve farklı şifreler kullanmak, bu şifreleri düzenli olarak değiştirmek.
- Kişisel veya hassas verileri paylaşmamak, bunları şifrelemek.
- Güvenlik duvarı, anti-virüs ve anti-malware yazılımları gibi güvenlik araçlarını kullanmak ve güncel tutmak.
- İşletim sistemi, tarayıcı ve diğer yazılımları güncel tutmak ve güvenlik yamalarını uygulamak.
- Yedekleme yapmak ve önemli verileri harici bir depolama ortamında veya bulutta saklamak.
Sonuç:
Malware, siber güvenlik tehditlerinin en yaygın ve zararlı olanlarından biridir. Malware hakkında bilinçli olmak ve uygun önlemleri almak, cihazlarınızın ve verilerinizin güvenliğini artırmak için oldukça önemlidir. Bu makalemizde sizlere zararlı yazılımlardan ve zararlı yazılımlardan korunma yöntemlerinden bahsetmiş bulunmaktayız.