ParrotOS Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?
Herkese merhaba! Linux dünyasının meşhur isimlerinden ParrotOS hakkında genel bir bilgi birikimimizin oluşacağı bu makalede sizlerin ilgisini çekecek bilgileri yer edinmeye çalıştık. ParrotOS nedir, neden ve nasıl ortaya çıkmıştır, ne gibi özellikleri vardır, kimler kullanır gibi soruların cevaplarını öğrenmeye buyrun başlayalım o halde.
ParrotOS Nedir?
İşletim sistemlerinin en popülerlerinden olan Linux, kendi içerisinde Kali, Black-Arch, Backtrack, ParrotOS gibi birçok bölümlere ayrılmıştır. Bu yazımızda ise Debian tabanlı ParrotOS üzerinde duracağız. (Debian hakkında daha detaylı bilgi için bu makalemize bakabilirsiniz. —>En İyi 10 Linux Dağıtımı )
Parrot OS, güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış bir Linux dağıtımıdır. BT güvenliği ve dijital adli işlemler için eksiksiz bir taşınabilir cephaneliğe sahiptir. Kali Linux gibi, güvenlik uzmanları, geliştiriciler ve gizliliği tercih eden kalabalık kesim için geliştirilmiş, ücretsiz, açık kaynaklı bir işletim sistemidir.
ParrotOS Linux dağıtımı, ilk olarak 10 Haziran 2013 tarihinde Parrot Security’nin kurucusu ve aynı zamanda Debian ile Devuan gelişimlerine ara sıra katkı sağlayan, Pentester ve Bilişim Güvenliği danışmanı gibi birçok alanda çalışmalarda bulunmuş olan Lorenzo “Palinuro” Faletra tarafından Frozenbox adlı bir topluluk forumunun bir parçası olarak oluşturulmuştur.
Palinuro’nun kendisinin sosyal medya hesaplarına ulaşmak ve daha fazla bilgilenmek adına web sitesini incelemek isterseniz eğer buraya bakabilirsiniz —> Lorenzo Palinuro Faletra
Peki ParrotOS neden piyasaya çıktı?
Bunun cevabını Palinuro, Frozenbox topluluk forumunda Debian tabanlı olacak bir güvenlik dağıtımı yapma isteğinden kaynaklandığını belirtmiş. ParrotOS, bilgisayar güvenliği, gizlilik ve geliştirme alanlarında kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere Linux dağıtımları arasında bir seçenek olarak çıktı. ParrotOS sadece sızma testleri için değil, aynı zamanda bilgisayar adli analizi, tersine mühendislik, saldırı, kriptografi, anonim web gezintisi, geliştirme ortamları gibi farklı senaryolar için de araçlar sağlıyor.
Haziran 2017’de Parrot ekibi, esas olarak systemd ile ilgili sorunlar nedeniyle Debian’dan Devuan’a geçmeyi düşündüklerini açıklamış ve Devuan tabanlı bir sürüm çıkarmışlardı, ancak bu sürüm artık desteklenmemektedir. ParrotOS şu anda Debian testing tabanlı ve systemd kullanan bir Linux dağıtımıdır.
Genel olarak ParrotOS farklı kullanıcılar ve farklı ihtiyaçlar için çeşitli sürümlere sahiptir. Dağıtımın çıktığı tarihten itibaren sürekli gelişen ve değişen bir ortamı bulunduğundan mevcut sürümler de zamanla güncellenerek yeni versiyonlara sahiplik etmiştir. 24 Ocak 2024 itibariyle 6.0 versiyonu artık mevcut olan bu sürümlerin genel olarak neler olduğuna ve ne işe yaradıklarına bakalım biraz da…
ParrotOS Sürümleri
↣ Parrot Security Edition: Pentestler, zafiyet tespitleri ve giderme, saldırı azaltma, adlî bilişim gibi araçlar için tasarlanmış özel bir işletim sistemidir. Burada birçok güvenlik aracı, yardımcı program ve kütüphane önceden yüklenmiş olarak gelir.
↣ Parrot Home Edition: Daha günlük kullanımlar için tasarlanmış bir Parrot temel sürümüdür. Daha çok düzenli kullanıcıları, porgramcıları, sistem yöneticileri ve öğrencileri hedefler. Kullanıcının dizüstü bilgisayarlarında veya iş istasyonunda hafif sistem gerektirmesi durumunda kullanılır. Ek olarak kişiler arası özel sohbet ortamı oluşturma, belgeleri şifreleme veyahut interneti anonim bir şekilde gezinebilme için de programlar içerir.
↣ Parrot Cloud Edition: Sunucu, IoT ve bulut ortamları için optimize edilmiş bir sürümdür. Bu sürüm, Parrot OS’un güvenlik araçlarını uzaktan çalıştırmanıza ve yönetmenize imkan verir. Başsız bir sürüm olduğundan GUI içermez, ancak ihtiyacınız olursa depolardan kurabilirsiniz.
↣ Parrot Architet Edition: ParrotOS’in güvenlik, gizlilik ve geliştirme araçlarından yararlanmak isteyen ancak kendi sistemini de daha çok özelleştirmek isteyen kullanıcılar için uygundur. Bu sürüm, Parrot OS’u istediğiniz gibi kurmanıza ve kendi yazılımlarınızı eklemenize olanak tanır. Parrot Security Edition’ın aksine hiçbir şey önceden yüklenmemiştir.
Bu sürümlerden hangisinin en çok kullanıldığına dair net bir veri olmasa da web arama sonuçlarına bakıldığında Parrot Security Edition sürümü en ilgi gören ve aranan sürüm olarak karşımıza çıkıyor.
Sürümlerinin yanında ParrotOS’de güvenlik araştırmacıları için özel olarak tasarlanmış ve pentest ile ilgili birden fazla araç da bulunmaktadır. Bu araçlardan birkaç tanesini burada kısaca inceleyelim isterseniz…
↬ Tor: Onion Router olarak da bilinen bu araç, İnternet’te gezinmeyi anonim hale getiren dağıtılmış bir ağdır. (Tor hakkında daha detaylı bilgi için bu makalemize bakabilirsiniz —>Tor Nedir?…)
↬ Onion Share: Her boyuttaki dosyayı güvenli ve anonim olarak paylaşmak için kullanılabilen açık kaynaklı yardımcı programdır. Tor ağı üzerinden gerçekleştirir.
↬ AnonSurf : İnternet tarayıcısını güvenli ve anonim hale getirmeyi amaçlar, IP adresini anonimleştirir. Bu amaçla VPN ve TOR özelliklerini de sunar. Ek olarak çerezleri, JavaScript kodlarını ve diğer iz bırakan unsurları bloke eder. (VPN hakkında daha detaylı bilgi için bu makalemize bakabilirsiniz —> VPN Nedir?…)
ParrotOS alan olarak küçük bir yer kaplar, tam kurulumunda da oldukça hafiftir. Eğer isterseniz Windows işletim sistemiyle aynı anda çalıştırılabilirsiniz. Bunun için Windows’un yanına dual boot olarak kurabilir veya VirtualBox, VMware gibi herhangi bir sanal makine üzerinden kullanabilirsiniz.
Parrot OS, Windows veya macOS gibi popüler işletim sistemlerine göre daha fazla özgürlük, özelleştirilebilirlik ve performans sunar. Aynı zamanda Debian tabanlı olduğu için geniş bir yazılım desteği ve topluluk desteği de sağlar. Sunulan sürümlere göre ihtiyacınız olan alanı belirleyip kullanıma tamamen ücretsiz bir şekilde başlayabilirsiniz.
ParrotOS güncel web sitesine buradan erişebilirsiniz —>ParrotOS
Yazımızda ParrotOS hakkında genel ve güncel bilgilendirmeler içermeye çalıştık. Okuduğunuz için teşekkürler. Daha fazla içerik için sayfamızı takipte kalmayı unutmayın : ) . Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Hepinize iyi günler…